23 Μαΐου 2012

Λουκέτο στο σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Κρήτης!


Δεν διόρισαν φύλακα και προτίμησαν να κρατούν τη ροτόντα κλειστή!

Κλειστό και αναξιοποίητο παραμένει εδώ και δύο χρόνια το σημαντικότερο Βυζαντινό μνημείο της Κρήτης, ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ -γνωστός και ως «ροτόντα»- στην Επισκοπή...
του Δήμου Πλατανιά.
Το μνημείο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτιρίων με κεντρικό πυρήνα τον Βυζαντινό κυκλοτερή ιερό ναό του 6ου μ.Χ. αιώνα.
Ο ναός αυτός του Αρχάγγελου Μιχαήλ, λόγω της κυκλικής κάτοψης του ονομάστηκε «ροτόντα» και είναι ο μοναδικός ναός της Κρήτης σε σχήμα κυκλικό.
Επίσης μαζί με τη ροτόντα της Θεσσαλονίκης (Αγ. Γεώργιος) είναι οι δύο πιο καλοδιατηρημένοι ναοί σε ρυθμό ροτόντας από τους συνολικά τρεις που υπάρχουν σε ολόκληρα τα Βαλκάνια (ο τρίτος είναι στην πόλη Conjum της πρώην Γιουγκοσλαβίας).
Η ροτόντα της Επισκοπής αποκαταστάθηκε με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ, αλλά εδώ και δύο χρόνια είναι κλειστή και μη επισκέψιμη καθώς δεν έχει τοποθετηθεί φύλακας από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Τα καλοκαίρια –όπως καταγγέλλουν στον «Δ» οι κάτοικοι της περιοχής- καθημερινά δεκάδες τουρίστες φτάνουν στην Επισκοπή για να επισκεφθούν τη ροτόντα και απογοητεύονται καθώς βρίσκουν την πόρτα κλειστή.
Παράλληλα οι κάτοικοι της Επισκοπής ζητούν από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη φύλακα ώστε να είναι επισκέψιμο αυτό το σημαντικό μνημείο.
Αλληλέγγυοι στο αίτημα των κατοίκων εμφανίστηκαν –με δηλώσεις τους στον «Δ»- τόσο ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνουκ.κ. Αμφιλόχιος, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλακωνάκης.
Ο ΣεβασμιώτατοςΚισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιοςτόνισε ότι: «Η αγωνία και η δική μας ως Μητροπόλεως είναι πως αυτός ο χώρος της ροτόντας θα μπορεί να δίδει τη μαρτυρία του και στο σήμερα και στο αύριο. Έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με τους αρμοδίους της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,  έχουν γίνει έγγραφα που έχουμε αναφέρει την αναγκαιότητα λειτουργίας του χώρου ως επισκέψιμου. Είναι ένα θέμα που αφορά την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και δεν άπτεται της δικής μας ευθύνης διότι δεν έχουμε δικαιοδοσία επί του μνημείου, χωρίς να αποποιούμαστε τις όποιες δικές μας ευθύνες.  Είμαι πάντως βέβαιος ότι η Εφορεία θα φροντίσει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τη Μητρόπολη να βρεθεί μια λύση τέτοια, που θα δίνει την δυνατότητα ο χώρος να είναι ανοικτός και επισκέψιμος.».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλακωνάκης σημείωσε ότι: «Εμείς ως Δήμος Πλατανιά αν και δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ως προς την επισκεψιμότητα της ροτόντας, θα πιέσουμε όσο μπορούμε την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων -σε συνεργασία και με την Μητρόπολη- ώστε να δοθεί κάποια λύση. Θεωρούμε ότι πρέπει το μνημείο αυτό δεν μπορεί να παραμένει κλειστό.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου